Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Barack Obama yönetiminin geçen yıl Aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak bazı seyahat ve mali alanlardaki yaptırımları gevşetti.

ABD Hazine ve Ticaret Bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, ilişkilerin normalleşme sürecinde ilk adım olarak ABD ile Küba arasında ticareti canlandıracak birtakım düzenlemelerin yarından itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi.

Açıklamaya göre yeni düzenlemeyle ABD'nin Küba'ya telekomünikasyon, tarım, inşaat makinelerinin ihracının yanı sıra ABD'den adaya seyahat edeceklere ve para göndereceklere yönelik kolaylıklar getiriliyor. Bu kapsamda, Küba'ya gidecek Amerikalılar gerekli şartlara sahip oldukları takdirde ABD Hazine Bakanlığından herhangi bir lisansa ihtiyaç duymadan bu ülkeye gidebilecek. ABD'den, Küba'ya aile ziyareti, ABD hükümeti, yabancı hükümetler ve belirli uluslararası organizasyonların yetkililerinin resmi ziyaretleri, haber amaçlı ziyaretler, profesyonel araştırma, eğitim ve dini ziyaretler, yarışma ve sergi, Küba halkını destekleme amaçlı veya insani projeler bazlı, bilgilerin ihracı, ithali veya iletilmesi gibi çeşitli nedenlerle ziyaretlere izin verilecek.

ABD'lilerin Küba'ya gönderebildikleri banka havalelerinin miktarı da yükseltildi. Küba'da harcama noktasında da artık bir kısıtlamayla karşı karşı kalmayacak olan Amerikalılar, kredi ve bankamatik kartlarını adada kullanabilecekler. Kübalı Amerikalılar ailelerine 2 bin dolara kadar havale gönderilebilecek ancak bu düzenlemeden hükümet veya Komünist Partinin belirli yetkilileri faydalanamayacak. Seyahat edenler ABD'ye 400 doları aşmayacak mal ve 100 doları geçmeyecek alkol ve tütün ithalatıyla dönebilecek.

Telekomünikasyon ve iletişim alanında ise ABD, Küba'nın iletişim sistemlerini güçlendirecek ürünlerin ihracına da kolaylık getirdi. Tüketicilere yönelik cep telefonları ve bilgisayar programları gibi çeşitli kalemleri kapsayan ürünlerin ihracına izin verilirken, Amerikalı telekomünikasyon şirketleri, adada ticari iletişim sistemlerinin güçlenmesini sağlayacak altyapı çalışmalarını yapabilecek. Üçüncü ülkelerde faaliyet gösteren Amerikalı şirketler de yine ülkelerdeki Kübalı firmalar ve kişilerle finansal işlemler yürütebilecek.

Düzenlemeler ayrıca Küba halkının ekonomik aktivitelerini canlandıracak, mallarının ihracını kolaylaştıracak, ülkedeki sivil toplumu ve iletişimi güçlendirecek, tarımı canlandıracak birtakım adımları da beraberinde getiriyor.

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, yeni adımlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün yapılan duyuru bizi, işe yaramayan günü geçmiş politikaları Küba halkının siyasi ve ekonomik özgürlüklerini yükseltecek bir politika ile değiştirmeye bir adım daha yaklaştırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz Saray: "İlişkiler daha da rahatlayacak"

Konu ile ilgili Beyaz Saray'dan da açıklama yapıldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, yazılı açıklamasında, bugün hayata geçirilen değişikliklerin, "Amerikalıların, Küba halkını devlet güdümlü ekonomiye daha az bağımlı olmaları yönünde güçlendirmek için daha fazla kaynak sağlamasına imkan vereceğini ve ABD'nin Küba halkıyla giderek artan ilişkisini rahatlatmaya katkı sunacağını" belirtti.

Earnest, açıklamasında şunları kaydetti:

"Küba'ya ve Küba'dan seyahat, ticaret ve bilgi akışının artmasına izin verilmesinin, ABD'ye, çıkarlarını daha iyi bir şekilde ileriye götürme ve sıradan Kübalıların hayatlarını güçlendirme imkanı sağlayacağına kuvvetle inanıyoruz. Geçmişin politikaları 50 yılı aşkın süredir işe yaramadı ve çıkarlarımız ile değerlerimizi desteklemenin en iyi yolunun, yalnızlaştırmak değil açıklık olduğu inancındayız. ABD, tüm vatandaşlarının evrensel haklarına saygı gösteren daha zengin bir Küba'nın ortaya çıkmasını destekleme gayesine bağlılığını sürdürmektedir."