Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'da, dün gerçekleştirilen ve oyların yüzde 99.8'inin sayıldığı erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 36,34 ile seçimde en çok oyu alan parti oldu.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıklardan yüzde 99,80'i açıldı. Buna göre SYRIZA yüzde 36,34 ile mecliste 149 sandalye alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 27,81 oyla 76 sandalyeye sahip oldu.

Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy oranı ile mecliste 17 sandalyeye, Potami yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu. Oy dağılımına göre SYRIZA kontenjandan 5, Yeni Demokrasi Partisi 4, Hrisi Avgi, Potami ve KKE ise 1 milletvekili seçerken PASOK ve ANEL kontenjandan milletvekili seçemedi.

Yunanistan'nın cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü ve son turunda başarısız olmasının ardından ülkede zorunlu olarak erken seçime gitme kararı alınmıştı. Başbakan Antonis Samaras, ana muhalefet Radikal Sol Koalisyon Syriza Partisi'nin seçimleri kazanması durumunda ülkeyi iflasa sürükleyeceğini ve ülkeyi Avrupa Birliği dışına iteceğini ifade etti. Samaras her ne kadar partisi Yeni Demokrasi'nin seçimleri kazanacağını savunsa da kemer sıkma önlemlerini sona erdireceğini vaat eden Syriza anketlerde önde çıkıyordu.

Yunanistan’daki politik çalkantılar küresel piyasalarda oldukça geniş etki yarattı. Küresel tahviller ralli yaparak faizleri rekor düşük seviyelere çekerken, euro dolar karşısında dokuz yıla yakın bir sürenin en zayıf seviyesine geriledi. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin parasal genişlemeye yönelik açık bir sinyal vererek deflasyon riskinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi. 

Batı Trakya'da üç Türk milletvekili seçildi

Batı Trakya Türk Azınlığı'na mensup 3 aday Yunan Meclisi'ne girmeye hak kazandı. Alınan bilgiye göre, Rodop ve İskeçe illerinde SYRIZA adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya giriyor. Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek 2012'de yapılan genel seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi. Mustafa Mustafa da 1996 yılında daha sonra ismini SYRIZA olarak değiştiren Sol İttifak Partisi'nden (Sinaspizmos) bir dönem milletvekili seçilmişti.

SYRIZA, koalisyon görüşmelerine başlayacak

Yunanistan'da, hiçbir partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli oy oranına ulaşamadığı seçimler sonrası SYRIZA lideri Alexis Tsipras, Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas'tan hükümet kurma yetkisini alarak koalisyon görüşmelerine başlayacak.

Yunan anayasasına göre, SYRIZA lideri Tsipras'ın, üç gün içinde bir ya da daha fazla parti ile koalisyon hükümeti kurması ve 300 sandalyeli mecliste 151 ya da daha fazla oyu alması gerekiyor.

Eğer başarılı olamazsa hükümeti kurma yetkisi sırasıyla ikinci parti Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve üçüncü parti Altın Şafak'a geçecek.

Üç parti lideri koalisyonu oluşturamazsa Cumhurbaşkanı partileri uzlaştırma girişiminde bulunacak. Bu da olmazsa yeniden seçime gidilme ihtimali ortaya çıkacak.

Bu arada, ilk iki partinin hükümeti kuramaması durumunda, sıra Altın Şafak'a gelirse Yunanistan'da bir ilk yaşanacak. Anayasaya göre, hükümeti kurma yetkisini vermek için parti liderlerini cumhurbaşkanlığı konutuna davet eden Cumhurbaşkanı Papulyas, cezaevinde tutuklu bulunan Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos'a hükümeti kurma yetkisini telefonla verecek.

SYRIZA'nın hedefleri

Yunanistan'da yaklaşık 5 yıldır devam eden ekonomik krizin en önemli siyasi sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan SYRİZA, kurtarma programları karşılığında uygulanan sert kemer sıkma politikalarını AB tarafından haksız bir dayatma olarak değerlendiriyor. Parti, ülkenin krizden dış yardımlar olmadan kendi dinamikleriyle çıkabileceğini savunuyor.

Bünyesinde pek çok sol eğilimli küçük partiyi barındıran ve bileşenleri arasında marjinal yapıların da bulunduğu SYRIZA'nın lideri Alexis Tsipras, seçim öncesinde kendi onayının bulunmadığı hiçbir anlaşmayı tanımayacağını ifade etmiş, Yunanistan'ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini açıklamıştı.

AB ve IMF ile kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını belirten Tsipras, borç konusunda tek taraflı hareketleri tercih etmeyeceğini ancak mecbur kalırsa bunu yapacağını belirtmişti.

SYRIZA, hükümet olursa, önceden açıkladığı programa bağlı kalarak, memorandumlarda öngörülenlerin dışında hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Bu durumda SYRIZA'nın hükümet olduktan sonra kreditörlerle köprüleri atması durumunda, kurtarma programından çıkacağını değerlendiren uzmanlar, bunun da Avrupa'da domino etkisi yaratarak Avro Kuşağı'nın dağılmasını gündeme getirebileceği yorumunda bulunuyor.

Yunanistan'ın, memorandum sonrası dönemle ilgili Troyka ile sürdürdüğü ancak erken seçim nedeniyle askıya alınan müzakerelerde belirlenen zaman içinde uzlaşma sağlanamaması durumunda, kalkınma programı kapsamında ödenmesi beklenen taksitler gecikecek ve bütçe açığı daha da büyüyecek.

Yunanistan'ın, 2015 yılında IMF'ye ve Avro Kuşağı'na 18,5 milyar euro borç ve 4 milyar Avro faiz ödemesi gerektiği belirtiliyor.