Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, Topix endeksinin 2015’teki ilk haftalık yükselişi kaydetmesinin ardından kemer sıkma önlemlerine karşı tutumu ile bilenen Syriza’nın Yunanistan’da seçimleri kazanması ile geriliyor

Japonya hisseleri, Topix endeksinin 2015’teki ilk haftalık yükselişi kaydetmesinin ardından kemer sıkma önlemlerine karşı tutumu ile bilenen Syriza’nın Yunanistan’da seçimleri kazanması ile geriliyor. Syriza’nın seçim zaferi, Yunanistan’ın uluslararası kurtarma paketinde yeniden müzakere yapılacağı öngörülerini artırdı.

Satışlarının büyük bir bölümünü Avrupa’dan elde eden Nippon Sheet Glass Co. yüzde 2.8 geriledi. Marubeni Corp. yüzde 4.7 değer kaybetti. Enerji üreticisi Inpex Corp., petrolün kayıpları genişletmesi ile yüzde 1.4 geriledi. Bridgestone Corp., Morgan Stanley’in şirket tavsiyesini yükseltmesinin ardından yüzde 2.9 yükseliş sağladı.

Topix, yüzde 1.1 kadar düşüş göstermesinin ardından yüzde 0.1 gerileyerek Tokyo’da 1,402.08 puandan kapanış yaptı. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 2.9 artış kaydetti. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.3 düşüş ile 17,468.52 puana geldi. Yen dolar karşısında, 23 Ocak’ta yüzde 0.6 değerlenmesinin ardından yüzde 0.1 güçlenerek 117.67 yenden işlem gördü. Japonya’da açıklanan veriler, ihracatın Aralık ayında beklentilerin üzerinde yükseliş göstererek rekor seviyedeki yıllık ticaret açığının düşmesini sağladı.

Tokyo’daki Okasan Securities Co. baş hisse senedi stratejisti Shoji Hirakawa, “Geçtiğimiz hafta sonuna kadar genel görüş Yunanistan’ın borcunun müddetini uzatacağı ve euroda kalacağı yönündeydi.  Ancak şimdi bunda anlaşma sağlayacakları yönünde tahminde bulunmak kolay değil” dedi.

Çin hisseleri 5 günün ilk düşüşünü gerçekleştiriyor

Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri, son dönemdeki yükselişlerin ekonomik görünüme bağlı olarak aşırı olduğu endişeleri ile enerji ve finans şirketleri öncülüğünde 5 günden bu yana ilk kez düşüş gösteriyor.

PetroChina Co. ve China Coal Energy Co., petrolün 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesi ile Hong Kong’da yüzde 2 değer kaybetti. Citic Securities Co., Hong Kong ve Şanghay’da en az yüzde 2.1 gerileyerek bu yılki kayıpları yüzde 14’ten yukarıya çıkardı. Yuan dolar karşısında 2008’den bu yana en büyük iki günlük kaybı kaydetmeye hazırlanıyor.

Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.7 düşerek yerel saat ile 13:05’te 12,180.14 puana geldi ve yüzde 6.8 ralli yaptığı 4 günlük yükselişi sonlandırdı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 gerileme ile 3,349.78 puan oldu. Küçük ölçekli şirketlerin bulunduğu ChiNext Endeksi yüzde 1.6 yükseldi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 artış gösterirken, Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Asya hisseleri “yükselen yen” ile düşüşte

Asya hisseleri, yenin euro karşısında Eylül 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşması ile geriliyor

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düşerek Tokyo saati ile 09:01’de 140.59 puana geldi. Endeks Cuma günü 2 ayın zirve seviyesine ulaşmıştı. Yunanistan'da, dün gerçekleştirilen ve oyların yüzde 99.8'inin sayıldığı erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 36,29 ile seçimde en çok oyu alan parti oldu. Alexis Tsipras'ın liderliğindeki Syriza yüzde 36,5 oyla 149 milletvekili çıkararak 300 koltuklu parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı. Syriza'nın tek başına hükümet kurması için 151 milletvekiline ihtiyacı var.