Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların, 2 yıl vadeli tahviller yerine 30 yıllık tahvilleri elde tutarak sağladığı fazladan getiri küresel büyümenin yavaşlaması ardından uzun süreli devlet tahvillerine olan talebin artması ile son altı yılın sen düşük seviyesine geriledi.

10 yıllık ABD tahvilleri Almanya tahvilleri ile artmasının ardından, Yunanistan seçimlerini kemer sıkma politikasını desteklemeyen partinin kazanması ile fazla bir değişiklik göstermedi. Hazine tahvilleri, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz oranlarını artıracağı yönündeki spekülasyonların artmasına rağmen, bu yıl yüzde 2.1 arttı. Buna neden olarak, yavaşlayan ekonomik büyüme ve düşen petrol fiyatlarının enflasyon beklentisini düşürmesi gösteriliyor. ABD tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası’nın 1.1 trilyon euroluk tahvil alım programını açıklamasının ardından, geçtiğimiz hafta yükseldi.

RIA Capital Markets Ltd sabit gelir stratejisti  Nick Stamenkovic, “Ulaşmaya çalıştığımız sonuç , parasal genişleme, devam eden deflasyon baskısı ve yeni faiz arayışları gibi dışsal faktörlerden etkilenmeye devam ediyor. Sonuç olarak, daha iyi temel ilkeler tahvil faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacak” dedi.

30 yıllık ABD tahvil faizleri, Bloomberg Bond Trader verilerine göre yatay seyrederek, New York saati ile 06:47’de yüzde 2.38’e ulaştı. Kasım 2044 vadeli yüzde 3’lük tahvilin fiyatı 113 5/32’den işlem gördü. Faiz yüzde 2.3337’lik rekor seviyeye gerilemişti.