Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:48'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri verisindeki düşüş ve Caterpillar Inc. ve Microsoft Corp. gibi şirketlerin finansallarının hayalkırıklığı yaratmasının ekonominin gücü ve şirket karlarının görünümüne ilişkin endişeleri artırmasının etkisi ile değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri ve altın yukarı yönde hareket etti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500)Endeksi, New York saati ile 14:34'te, yüzde 0.8 aşağıda seyrederken, Dow Jones Endeksi 197 puan ya da yüzde 1.5 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 kaybetti ve yedi yılın en yüksek seviyesinden düştü. Euro dolar karşısında yüzde 1.2 güçlenerek 1.1369 seviyesine çıktı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 1.81'e indi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.6 düştü. ABD doğalgazı, doğu kıyısındaki kötü hava koşullarıdolayısıyla yüzde 3.7 değer kazandı.

Walll Street, kar fırtınasının New York civarında ulaşımı olumsuz etkilemesine karşın, tam gün çalışmaya hazırlandı. Dünyanın en büyük yazılım üreticisi Microsoft, işletmelere yazılım-lisans satışlarının tahminlerin altında kaldığını kaydederken, Avrupa'nın en büyük mühendislik şirketi Siemens ilk çeyrek karının düştüğünü açıkladı ve dünyanın en büyük madencilik ve inşaat ekipmanları üreticisi Caterpillar'ın karı beklenenin altında kaldı. ABD'de işletme ekipmanları siparişleri Aralık ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve düşüşünü dördüncü aya genişletti. Bu durum, küresel büyümedeki yavaşlamanın ABD şirketleri üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.

St. Louis'te Stifel, Nicolaus & Co., para yöneticisi Chad Morganlander, "Kur dalgalanmaları ve bunun yanında küresel yavaşlamanın devam ettiğine ilişikin işaretler, şirketlerin çeyrek dönem finansalları üzerinde önemli etkide bulunuyor," dedi ve "Dayanıklı tüketim malları siparişleri hayalkırıklığı yarattı ve bu durum, bugünkü işlem seansında iyimserliği azalttı" şeklinde görüş bildirdi.

(21:48'de güncellendi)