Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan, Çin’de imalat sanayinin Ocak ayında Eylül 2012’den bu yana ilk kez daraldığını gösteren verinin ardından Çin Merkez Bankası’nın referans kuruna rekor düşüş göstererek işlem bandı limitine yaklaştı.

Çin Döviz İşlem Sistemi fiyatlarına göre yuan dolar karşısında, Şanghay saati ile 10:06’da yüzde 0.12 değer kaybederek 6.2596 seviyesine geldi. Yuanın bugün görülen düşük seviyesi Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından belirlenen 6.2604’lük günlük sabitlemeden yüzde 1.94 daha zayıf idi. Günlük sabitleme maksimum yüzde 2’lik bir farkın oluşmasına izin veriyor. Para otoritesi referans kuru 0.02 düşürerek 6.1385 ile sekiz haftanın en düşük seviyesine indirdi.

Hong Kong merkezli Success Wealth Management Ltd Başkanı Stella Lee, “Yatırımcılar, son PMI verisinin ardından Çin’in ekonomik görünümü ile ilgili daha kötümser hale geldiler. PBOC sabitlemeyi daha da zayıflatması yönünde baskı görüyor. Ekonomik yavaşlama dikkate alındığından işlem bandının genişletilmesi düşük bir ihtimal. Yuan 2015’in ilk yarısında daha da zayıf seviyeden işlem görebilir” dedi.

Çin’in resmi imalat sanayi için Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ocak ayında 49.8’ gerileyerek Bloomberg anketine katılan analistlerin 50.2’lik tahmin medyanının altında kaldı. 50 seviyesi genişleme ve daralma arasında çizgiye işaret ediyor. HSBC Holdings Plc. ve Markit Economics tarafından hazırlanan özel imalat sanayi göstergesi üst üste 2. ayda da daralma kaydetti.