Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, Perşembe günü açıklanan veriye göre ABD'nin ticaret açığının Aralık'ta 2 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, büyüme tahminlerini aşağı çektiler. Amerikalılar daha az ihracat yaparken, ithalat arttı. Bu durumun nedenlerinden biri de dolardaki yükselişin Amerikan mallarını ve hizmetlerini küresel piyasada daha az rekabetçi hale getirmesi oldu.

JPMorgan Chase ABD Başekonomisti Michael Feroli, bugün kaleme aldığı bir raporda, gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin 2014'ün son 3 ayında yıllık bazda yalnızca yüzde 2 arttığı tahmininde bulundu. Feroli ekonominin düşük petrol fiyatlarından destek bulması nedeniyle bu rakamın hayal kırıklığı yarattığını belirtti. ABD'de hükümetin 4. çeyrek büyüme tahmini yüzde 2.6 olmuştu. Feroli "Bugünkü zayıflığın nedenleri ortada. Durağan küresel büyüme ve dolardaki yükseliş önde gelen sebepler" dedi.

ABD'de dış ticaret açığı Aralık'ta beklenmedik şekilde genişleyerek, 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu duruma otomobil ithalatındaki artış ve ihracatın azalması neden oldu.

Bugün Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, açığın Kasım'daki revize edilen 39.8 milyar dolardan yüzde 17.1 artarak Aralık'ta 46.6 milyar dolara çıktı ve Kasım 2012'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. Bloomberg anketine katılan 68 ekonomistin tahmin medyanı 38 milyar dolar olmuştu.