Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Guvernörü Haruhiko Kuroda, G20 ülkelerinin BOJ’un para politikasını eleştirmediğini veya yenin zayıflamasını tartışmadığını belirterek para birimini aşağı çeken parasal genişlemeye devam etmede güven sinyali verdi.

Kuroda maliye bakanları ve merkez bankaları yetkililerinin bir araya geldiği G20 Zirvesi’ne katılmak için bulunduğu İstanbul’da Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamalarda, “Japonya’nın sadece kendi ekonomisine değil küresel ekonomiye de pozitif katkılar sağladığının uluslararası olarak anlaşıldığını hissettim. Japonya, deflasyonu sona erdirerek yüzde 2’lik fiyat istikrarını niteliksel ve niceliksel parasal genişleme yoluyla başarırsa bu anlamda katkı sağlamış olacak. Dolayısıyla hiçbir eleştiri olmadı” dedi.

Kuroda’nın değerlendirmeleri, Japonya’nın rekor düzeydeki teşvikinin ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew’nin yorumları ile uyum gösterdi. Lew geçtiğimiz hafta  Japonya’nın yenin zayıflamasına yol açan politikalarının “adaletsiz” olmadığını belirtmişti. G20 ülkelerinin ekonomilerini desteklemek için para birimi devalüasyonlarına başvurmamaları gerektiği üzerinde Lew’in de dahil olduğu bir fikir birliği bulunuyor.

PMorgan Chase & Co. kıdemli ekonomisti Masamichi Adachi, “G20’nin şu an Japonya’yı eleştirmesi zor. BOJ, yenin etkilemeye çalıştıkları tek kanal olmasına rağmen, deflasyondan uzaklaşmaya çalışmaları ile birlikte agresif para politikasını doğrulayabilir” dedi.