Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Perşembe günü şekillenen ve Doğu Ukrayna'da barışın sağlanmasına yönelik anlaşma ile ilgili tedbirli olduklarını belirterek, Rusya'ya uygulanan yaptırımları azaltmanın değerlendirilmesi öncesinde ateşkese saygı duyulması gerektiğini ifade ettiler.

Associated Press'in haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ateşkesin sağlanmasına yönelik destek sağlamak için bulunduğu Minsk, Belarus'tan dönüşü sırasında yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da barışın sağlanması için gerekli baskı ve ihtiyatı sürdürmek bizim için çok önemli olacak" dedi.

Ateşkesi içeren anlaşma ağır silahların geri çekilmesini ve Doğu Ukrayna'ya özerlik verilmesini de kapsıyor. krayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Belarus'un başkenti Minsk'te Ukrayna'daki krizin ele alında zirvede, ayrılıkçılarla çatışmaların yaşandığı doğu bölgelerine özerklik verilmesini kabul etmediklerini söyledi.

AB'nin 19 Rusyalı ve Ukraynalı ayrılıkçının ve 9 şirketin vize yasakları ve varlık dondurmaları sürelerinin uzatılması ile ilgili Pazartesi karar vermesi bekleniyor. Alınacak kararda alınan ateşkes kararına uyulup uyulmaması etkili olacak. AB'nin kara listesinde hali hazırda 132 kişi ve 28 şirket bulunuyor ve AB ekonomik yaptırımlar ile Rusya'nın enerji ve finans sektörlerini hedef alıyor.

AB liderleri, Eylül ayında yine Minsk'te gerçekleştirilen arabuluculuk çalışmaları ile alınan ateşkes kararının Moskova'nın Ukraynalı ayrılıkçılara destek verdiği suçlamaları ile birkaç gün içinde bozulduğunu belirterek bu kez anlaşmaya koşullu destek verildiğini ifade ettiler.

Hollande ile birlikte Minsk'te bulunan Almanya Şanşölyesi Angela Merkel de sınırlı beklentileri olduğunu dile getirerek, "Bu hafifçe parlayan bir umut. Ne daha fazla ne de az" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise "Vladimir Putin'in tutumunu değiştirmemesi halinde yaptırımlarda değişikliğe gidilmeyeceğini bilmesi gerekiyor" dedi.