Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin ülke ekonomisini canlandırma planı küçük ölçekli şirketleri geride bırakıyor.

Hisse senetlerinin en geniş kapsamlı göstergesi 31 Ekim’den bu yana yüzde 18 yükseldi. 31 Ekim’de Japonya Merkez Bankası (BOJ) hisse alımlarını üçe katlayacağı taahhüdünde bulunmuştu ve 1.1 trilyon dolarlık kamu emeklilik fonu yerel hisse senetlerine varlık dağılımını ikiye katlamıştı. Genç teknoloji şirketleri ve küçük ölçekli şirketlerin göstergesi olan Topix endeksi yüzde 0.8 yükseliş gösterdi.

Abe, ekonomiyi sağlam bir zemine oturtmak için parasal genişleme, mali teşvik ve reformlara güvenirken, söz konusu önlemler şimdiye kadar Japonya’nın büyük ihracatçıları ve küçük şirketleri arasındaki farkı genişleterek şiddetlendirdi. Küçük ölçekli şirketler zayıf yenden veya devlet finansmanlı hisse alımlarından destek sağlayamıyorlar.

Mizuho Asset Management Co.’ya göre Japonya başbakanının büyük şirketlerin getirileri ekonominin geri kalanıyla paylaşmasına dayanan planı ile hisse senedi piyasası çökme sinyali veriyor. Mizuho Asset para yöneticilerinden Seiichiro Iwamoto, “Fark gittikçe açılıyor ve küçük şirketler zorluk çekiyor” dedi.