Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın Avrupa'nın dinamosu pozisyonuna tekrar gelmesinin ardından, ülkede işsiz sayısı Şubat'ta beklentinin iki katı kadar geriledi.

Almanya'da işsiz sayısı 20,000 kişi gerileyerek 2.81 milyon kişiye düşerken, Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin tahmin medyanı 10,000 kişilik bir düşüş öngörüyordu. Ayarlanmış işsizlik oranı ise yirmi yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesi olan yüzde 6.5'te kalarak değişiklik göstermedi. 

Almanya ekonomisi yerel harcamalar ve ihracattan destek bularak dördüncü çeyrekte daha hızlı büyürken, Bundesbank geçtiğimiz ay ücretlerin artmasının tüketimi desteklediğini bildirmişti. Gerileyen enerji maliyetleri, Euro Bölgesi ve Almanya'da enflasyon oranına olumsuz katkıda bulunurken, aynı zamanda teşvik imkanı sağlıyor. 

Frankfurt'ta bulunan Natixis ekonomistlerinden Johannes Gareis, "Almanya ekonomisi ciddi anlamda iyi performans sergiliyor ve bunun yakın zamanda değişeceğini sanmıyorum. İş gücü piyasası istikrarlı ve işsizlik 2015 yılı genelinde oldukça düşük kalacaktır" yorumunu yaptı. 

İşsiz sayısı Almanya'nın batısında 11,000, doğuda ise 8,000 kişi azaldı. İşsizlik oranı Euro Bölgesi'nde Aralık ayı için yüzde 11.4 olarak açıklanmıştı. Ocak ayı verisi 2 Mart'ta açıklanacak. Bölge ekonomisi 2014 dördüncü çeyreğinde yüzde 0.3 büyüdü.