Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ile Euro Bölgesi merkez bankaları arasındaki politika farkı pek bir değişiklik göstermiyor.

Fed Başkanı Janet Yellen, piyasaları faiz oranlarındaki yükselişe hazırlarken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Avrupa stili bir parasal genişleme sunuyor. Societe Generale SA küresel ekonomi müdürü Michala Marcussen, ABD para politikasının hala Euro Bölgesi’ninkinden üç kat daha genişlemeci olduğunu belirtiyor.

Fransız bankasının Londra ekonomistlerinden Marcussen’e göre AMB’nin gerçek anlamıyla Fed’i gevşeme yolunda geçebilmesi oldukça uzun bir süre alacak. Marcussen, faiz oranlarının ekonomik ortama bağlı uygun seviyesini göstermesi için tasarlanan Taylor kuralını bir araç olarak kullandı.  Marcussen’in ulaştığı sonuçlara göre ABD oranı  yüzde eksi 3’ün altında, Euro Bölgesi’nde ise yüzde eksi 1’e yakın.

Bu durum, Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi halinde bile AMB ve Fed arasındaki duruş farkının düşük seviyede daralacağına işaret ediyor. Societe Generale’nin bu yıl için faiz artırımı beklentisini 75 baz puan seviyesinde. Politikalar arasındaki farkın daralma olasılığının düşük oluşu, Fed’in parasal genişlemeye 2008 yılı sonunda başlamış olması. AMB ise bu yıl başlayacak.

ABD’nin para arzı göstergesi, gayrisafi yurt içi hasılanın neredeyse yüzde 25’ine denk geliyor.  Bu oran Euro Bölgesi’nde yüzde 15’ten az seviyede. Fed’in 4.5 trilyon dolarlık bilanço tablosu, AMB’ninkinden yaklaşık 2 trilyon dolar yüksek.