Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalyan fonlarının çıkış ihtimali ile karşı karşıya kalan İsviçreli para yöneticileri, geçici bir erteleme fırsatı yakaladı.

İsviçre ve İtalya arasında Pazartesi günü imzalanan ve iki ülke arasında vergi bilgilerinin paylaşılmasını öngören anlaşma, İtalya’nın İsviçre’yi kara listeden çıkaracağı anlamına geliyor. Böylece İtalyanlara paralarını olduğu yerde tutmanın yanında daha elverişli koşular ile beyan edilmemiş İsveç fonlarını kabul etme olanağı sağlanmış oluyor.

İtalya, yaklaşık 160 milyar euro (181 milyar dolar) olduğu tahmin edilen beyan edilmemiş varlıkları, gönüllü tebliğ programı ile ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Ancak İsviçre’de saklı olan paranın miktarı konusunda resmi bir veri bulunmuyor. İtalya’nın gerçekleştirdiği son genel af ile ortaya çıkarılan fonların üçte ikisi İsviçre’den geldi ve bu durum İsviçre bankalarının bir darbe alabileceğine işaret ediyor.

Söz konusu anlaşma, haliz hazırda ABD’Den Fransa’ya maliyetli soruşturmalarla mücadele eden para yöneticilerine banka gizliliğinin terk edilmesine rağmen müşterilerini koruma fırsatı veriyor.

İsviçre Lugano’daki KPMG Holding AG ortaklarından Lars Schlichting, “Bu anlaşma İsviçre bankaları için çok olumlu. Buna çok ihtiyacımız vardı. Bu anlaşma olmadan tüm İtalyan müşterileri kaybedebilirdik. Çünkü artık beyan edilmemiş para bulunduramıyoruz” dedi.