Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel petrol, 2009’dan bu yana en büyük aylık kazancı kaydetmeye hazırlanıyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile Batı Teksas türü ham petrol (WTI) arasındaki fark bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesinde. WTI petrol fiyatı, ABD petrol arzındaki yükselişten olumsuz etkilendi.

Dünya petrolünün yarısından fazlası için gösterge olan Brent petrolü, küresel talebin 2015’te toparlanacağı spekülasyonu ile yükseliş gösteriyor. WTI petrol, ABD stoklarının 434.1 milyon varil ile Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteren resmi veri ile geride kalıyor. Petrol vadelileri Londra’da yüzde 1.8 kadar yükseldi ve bu ay yüzde 15.2 yukarı yöneldi.

Petrol piyasasındaki arz fazlası ABD’nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ile şiddetlendi ve 2014 yılında fiyatlarında yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) ise Kasım ayında aldığı karar ile üretim kotasını sabit tutmuştu. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre tüketimin artması ve arzın gerilemesi ile piyasa önümüzdeki birkaç ayda yeniden dengelenecek. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi bu hafta yaptığı açıklamada petrol talebinin artış gösterdiğini belirtti.

Sydney’de CMC Markets Michael McCarthy, “Petrolde geçtiğimiz haftalarda değişen şey, kısa vadeli katılımcıların çok daha dengeli hale gelmesi oldu. Daha normal bir işlem modeline dönüyoruz” dedi.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.09 dolar kadar yükselerek varil başına 61.14 dolar oldu ve Sydney saati ile 15:59’da 61.02 dolardan işlem gördü. Kontrat, Perşembe günü 1.58 dolar düşüş ile 60.05 dolara geriledi. Fiyatlar Mayıs 2009’dan bu yana en büyük aylık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor ve bu yıl yüzde 6.4 artış görüldü.

Nisan vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 91 sent veya yüzde 1.9 artış göstererek varil başına 49.08 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Perşembe günü yüzde 5.5 gerileyerek 48.17 dolar ile 29 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Fiyatlar Şubat ayında yüzde 1.7 yükseldi ancak son iki haftada yaklaşık yüzde 7 geriledi.

ABD gösterge petrolü Brent petrolün varil başına 11.96 dolar altında işlem görüyor. Perşembe günü WTI ile Brent arasındaki fark 11.88 dolar ile Ocak 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.