Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır Şubat ayı için Londra Metal Borsası’nda (LME) işlem gören sanayi metalleri arasında aylık yükseliş kaydetmeye hazırlanan tek metal oldu.

Bakır, Şubat ayında yüzde 7 artış gösterirken, nikel ve kurşun en az yüzde 5 geriledi. Çin’in resmi imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Pazar günü açıklanacak. Çin imalat PMI’ının açıklanması öncesinde Bloomberg News anketine katılan 16 ekonomistin tahmin medyanı verinin 49.8 seviyesinde değişiklik göstermeyeceği yönünde. HSBC ve Markit Economics tarafından hazırlanan benzer bir gösterge 50.1 seviyesine yükselerek 49.5’lik tahmin medyanını aştı. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Shanghai Cifco Futures Co. analistlerinden Fang Junfeng, “Resmi PMI verilerinin beklentileri aştığını görebiliriz. Talep toparlanmasına yönelik güven Çin Yeni Yıl tatilinin ardından gelişme gösteriyor. Gerçek tüketim önümüzdeki aylarda kademeli olarak yükselecek” diye konuştu.

Üç ay vadeli bakır kontratı LME’de yüzde 0.6 gerilemesinin ardından Şanghay yerel saati ile 15:49’da büyük bir değişiklik göstermeyerek ton başına 5,887 dolardan işlem gördü. Bakır Perşembe günü yüzde 2 yükselerek ton başına 5,888 dolar ile 12 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Fiyatlar, Ocak ayındaki yüzde 13’lük gerilemenin ardından Eylül 2012’den bu yana en büyük aylık kazancı kaydetmeye hazırlanıyor.

Mayıs vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.2 gerileyerek pound başına 2.688 dolardan alıcı buldu. Mayıs vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.5 yükselerek ton başına 42,730 yuana (6,816 dolar) geldi.

LME’de nikel geriledi. Alüminyum, kalay ve kurşun yatay seyretti. Çinko yükseldi.