Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD’de imalat sanayinin yavaşladığını gösteren verinin ardından ve Çin’in büyüme hedeflerinin açıklanması öncesinde 7 haftanın en yüksek kapanış seviyesinden düşüş gösteriyor.

Bakır, 3 günlük yükselişi sonlandırarak yüzde 1 kadar geriledi. Çin politika yapıcıları bu hafta gerçekleştirilecek yıllık politika toplantısı ile hedefleri açıklayacak. Açıklanacak hedefler, hükümetin ekonomik yavaşlamanın ne kadarını tolare edeceğini ve ne kadar agresif bir teşvik artırımı yapacağını gösterebilir. Çin dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi olma özelliği taşıyor. İkinci en büyük tüketici olan ABD’de imalat sanayi Şubat ayında 1 yılın en zayıf seviyesinde artış gösterdi.

Yongan Futures Co. anaslistlerinden Zhang Yu, “Çin’in bu yıl için büyüme hedefinin düşürülmesi bekleniyor ve bu metal fiyatlarına etki etmiş durumda. Çin ve ABD’den gelen zayıf imalat sanayi verileri dikkate alındığında metallerde uzun vadeli pozitif bir görünüm bulunmuyor” dedi.

Ekonomistler Başbakan Li Keqiang’ın 2015 yılı için yüzde 7 civarında bir büyüme hedefi açıklamasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl söz konusu hedef yüzde 7.5 seviyesindeydi. Çin’in imalat sanayi için resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Şubat ayında 49.9 seviyesinde gelerek üst üste 2. ayda da daralma sinyali verdi. ABD’de ISM imalat endeksi 52.9 ile Ocak 2014’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.7 gerileyerek Pekin saati ile 13:03’te ton başına 5,863.50 dolardan (pound başına 2.66 dolar) işlem gördü. Bakır, Pazartesi günü 5,905.50 dolar ile 12 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yaptı.

Mayıs vadeli bakır kontratı yüzde 1.2 düşüş ile pound başına 2.666 dolar oldu. Aynı ay vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 1.5 değer kaybederek ton başına 42,550 yuandan (6,781 dolar) alıcı buldu.

LME’de alüminyum ve nikel yükseldi. Kurşun geriledi. Çinko ve kalay yatay seyretti.