Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(21:53'te güncellendi)

Merkez Bankası'na faiz konusunda siyasi kanattan gelen eleştirler ve istifa söylentileri ile rekor kıran Dolar/TL kuru, bugün de bu seyrine devam etti. Dolar Cuma günü 2.5273 ile rekor seviyeye çıkmıştı.

Bugün enflasyon rakamının beklenenden hafif yukarıda çıkmasının ardından dolar, TL karşısında kademeli olarak yükselmeye başladı.

Bu hareket ile birlikte dolar/TL kuru 2.5399 ile yeni bir tarihi zirve daha yaptı.

Güne 2.52 seviyesinin hemen altında başlayan kur, rekor kırmaya yönelik hareketinden önce, genelde 2.51-2.52 aralığında kaldı. Kur saat 21:52 itibariyle yüzde 0,53 aşağıda 2.5302 düzeyinde seyrediyor.

Türk lirası bu kayıpla bugün gelişen piyasa kurları arasında dolar karşısında en çok gerileyen dördüncü para birimi olurken, Brezilya reali yüzde 0.76'lık düşüşle en çok gerileyen gelişen piyasa kuru oldu. Kolombiya pesosu yüzde 0.72 değer kaybı yaşarken, Macar forinti yüzde 0.5 geriledi.

Analistler, sabah saatlerinde enflasyon öncesi ve hemen sonrasında kurda sakin bir seyrin olduğunu ancak, küresel gelişmelere bağlı olarak doların değer kazanmaya başladığını ifade etti.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, kurdaki yükselişin üç sebebi olduğunu ifade etti. Tözge "Enflasyonun detayları (H) ve (I) endeksleri iyi gelince merkez bankasının faiz indirimlerine devam edebileceği beklentileri kuvvetlendi" diye konuştu.

Eş zamanlı olarak olarak doların euroya karşı değer kazanımlarını arttırdığını belirten Tözge, doların tüm dünyada değer kazanmaya başladığını söyledi. Tözge son olarak yeni zirvenin görülmesi ile bazı stopların çalışmış olabileceğini kaydetti.

Dolardaki yükselişi BloombergHT.com için yorumlayan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, bir süredir kurdaki yükseliş potansiyelinin korunduğunu bir süredir belirttiklerini ve özellikle son dönemde bu söylemin altını biraz daha ısrarlı çizdiklerini söyledi.

Temel ve teknik sebeplerle yeni rekorların gelebileceğini belirten Paksoy "Son hareketle 2.53'lerde ki ara direnci geçen ve 2.5380'ler ile yeni rekor gören dolar/TL tarafında, stresin sönebilmesi için gözler yurtdışında Dolar Endeksi'ndeki hareketlerde ve içerde haber akışı yanında eğer mevcut tansiyon kendi dinamikleri içinde  sönmezse MB'nın olası ekstra müdahale hareketlerinde olacaktır" dedi.

Dolar/TL'nin teknik olarak 2.53 üzerinde kalıcı oldukça devamında çok kritik olduğunu belirttiği 2.55 eşiğini hedef alacağını söyleyen Paksoy "Özellikle 2.55 üzerine kalıcı geçişler başlayacak olursa mevcut ivmenin artarak daha sert hareketler görebilme riskini göz ardı etmemek gerekiyor. Stresin azalması için 2.53 altına tekrar geri dönüşlerde 2.5250-2.5270 ara desteğinin de geçilerek ilk sinyal olarak 2.50-2.5150 aralığına geri dönüş yapabilmek gerekiyor. Biraz daha normalleşme adına 2.50 altına kalıcı geçiş şartının teknik bir gereklilik olduğunu da unutmamak gerekiyor" diye konuştu.

Bloomberg HT yayınına katılan Odeabank Stratejik Pazarlama Müdürü Erkan Dernek, enflasyon verisi ve özellikle çekirdek enflasyondaki düşük seyrin sürmesi ile sabah saatlerinde kurda 2.51'lere kadar çekilme olduğunu belirtirken, ABD 2 ve 3 yıllık bono faizlerinin yükselmesi ile birlikte gelişen piyasa para birimlerinde satışların başladığını söyledi.

Küresel risklerdeki artışın sürmesi halinde Dolar/TL'nin 2.50 seviyesinin üstünde kalacağı tahmininde bulunan Dernek "Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve ücretler verileri kuru 2.55'e taşıyabilir" diye konuştu.

Yayına katılan ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin ise, yükselişin Türkiye ile ilgili olmadığını belirtirken, ABD tahvil faizlerindeki yükselişin gelişen piyasa kurlarının geneline satış getirdiği tespitinde bulundu. Türkiye'de Merkez Bankası üzerine yoğunlaşan siyasi tartışmaları nedeniyle küresel gelişmelerin daha kötü etkileri olduğunu ifade eden Metin "Türkiye'de hali hazırda olumsuz fiyatlama olduğu için yurt dışından gelen haberlerden daha çok etkileniyoruz. Kurdaki bu hareketin devam etmesini bekliyorum. Gelişen piyasalardaki olumsuz ayrışma da TCMB tartışmalarından kaynaklanıyor" diye konuştu.

(21:53'te güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com