Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, teknoloji hisselerinin gerilemesi ve Çin’in ekonomik büyüme hedefini 15 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine çekmesi ile Aralık ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini kaydetmeye hazırlanıyor.

Samsung Electronics Co.  Seul’da yüzde 1 değer kaybederek teknoloji hisselerindeki düşüşleri hızlandırdı. Bank of China Ltd., Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri göstergesinin 1 ayın en düşüğüne gerilemesine öncülük etti. Malezya’nın hisse senedi göstergesi 2 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Ringit, faiz kararı öncesinde 2009’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türk lirası ve Güney Kore vonu dolar karşısında yüzde 0.3 zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 gerileyerek Londra saati ile 08:13’te 974.51 puana geldi ve düşüşü 5. güne taşıyarak 12 Şubat’tan bu yana en düşük kapanışı yapmaya hazırlanıyor. Çin’in yüzde 7 civarında belirlenen yeni büyüme hedefi, geçtiğimiz yılki yüzde 7.5’lik seviyeden düşürüldü. Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü tahvil alım planının detaylarını açıklayacak.

BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Yatırımcılar, Çin’in büyüme tahminini ekonomi toparlanma ile ilgili tedbirli olunması gerektiği yönünde algılıyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.9 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.7 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3 artış gösterirken, 16.7 kat değerleme kaydedildi.