Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de işsizlik oranı, Fed’in tam istihdam tanımına yaklaşırken bazı Fed yetkilileri işsizliğin ne kadar düşebileceği sorusunu soruyor.

Yetkililer bu soruyu şu şekilde cevaplıyor: Fed, işsizlik oranının yüzde 5.2 ile yüzde 5.5 aralığının altındaki seviyesini enflasyonu harekelendirmeden gelinebilecek en düşük seviye olarak tanımlıyor. Bazı Chicago Fed ekonomistleri, genellikle tam istihdam veya işsizliğin doğal oranı olarak adlandırılan bu seviyenin yüzde  5’e kadar gerileyebileceğini belirtiyor.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, normal oran ile ilgili tahminini düşüren politika yapıcılar arasında yer alıyor. Evans Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada, “Şimdi, işsizlik oranının daha çok yüzde 5 gibi olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Evans bu düşüncesinde yalnız değil. 27-28 Ocak tarihlerinde yapılan toplantının tutanaklarına göre Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) birkaç üyesi de enflasyonda “süren yumuşamanın” etkisiyle işsizlik beklentilerini düşürdü.

İşsizlik oranı, yetkililerin faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede tutma kararına etki edebilir. Politika yapıcılar, işsizlik oranı ile ilgili bir sonraki uzun vadeli beklentilerini 17-18 Mart’ta gerçekleştirilecek toplantıda belirleyecekler. JPMorgan Chase & Co. ekonomisti Jesse Edgerton’a göre hedefi düşürme ihtimalleri yüksek. Yatırımcıların mevcut beklentileri Fed’in faizleri daha uzun bir süre düşük seviyede tutacağı yönünde.