Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings bir rapor yayımlayarak, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın çıkışı durumunda güçlü bir şok yaşayabileceğini, fakat bunun 2012'de olduğu gibi sistematik bir krizi tetiklemesinin olası görünmediğini bildirdi. 

Raporda geçtiğimiz ay Euro Bölgesi maliye bakanları ile Yunanistan arasında anlaşma sağlanması ile ülkenin para birimi birliğinden çıkma riskinin hafiflediği belirtilirken, buna rağmen iki tarafın anlaşma öncesinde sergilediği inatçı duruşun gelecekteki politikalara yönelik bir hata ihtimali oluşturduğuna dikkat çekildi. Fitch Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışı için kullanılan "Grexit" durumunun temel konuları olmadığını belirtirken, yine de bunun bir risk olarak masada kaldığını vurguladı. 

Grexit sonrasında zincirleme bir tepkinin Bölge'de söz konusu olmadığına değinen Fitch, çıkışın yaşanması durumunda Yunanistan'ın borç yükümlülüklerinin en azından bazı parçalarını yerine getirememesine neden olabileceğini bildirdi. 

Çıkışın yabancı bankalar için yaratacağı etkinin ise kısıtlı olacağını ifade eden Fitch, buna gerekçe olarak bankaların Yunanistan'ın 2012'de yarattığı kayıplar nedeniyle o süreçten bu yana temkinli davranış içerisinde olmasını gösterdi. 

Piyasa tepkisinin tahmin edilmesinin zor olduğuna değinilen raporda, çevre ülke tahvil faizlerinin dik yükseliş göstermesi durumunda ülke tahvili dinamiklerinin zarar görebileceği vurgulandı. 

Fitch raporunda ayrıca çıkış için şu anda mevcut başka bir aday olmadığı belirtilirken, orta vadede reformlara politik bağlılığı zayıflayan ülkelerde bir çıkış riskinin yaşanabileceğine dikkat çekildi.