Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Meksika pesosu, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırmasının gelişen piyasalardaki yüksek faizli varlıklara duyulan ilgiyi azaltacağına ilişkin söylentilerin ardından rekor düşük seviyeye geriledi.

Peso dolar karşısında yüzde 0.6 gerileyerek, New York saati ile 07:41'de 15.5673 oldu ve Mart 2009'da dünya çapındaki yaşanan resesyon sırasında görülen seviyenin altına indi. Bu da Meksika Devlet Başkanı Carlos Salinas de Gortari döneminde 1993'te kurun yeni peso olarak adlandırılmasından bu yana görülen en düşük düzey oldu.

Geçen yıl petrol fiyatlarında görülen sert düşüşler, Meksika'da enerji sektörünü kalkındırma amacıyla tasarlanan ve 2018'e kadar 250 milyar dolarlık yabancı doğrudan yatırım sağlaması beklenen yeni yasaların yarattığı iyimserliği ortadan kaldırdı. Peso bu yıl Fed'in Eylül'e kadar faiz artışı yapabileceği yönündeki beklentiler nedeniyle diğer gelişen piyasa kurları ile birlikte değer kaybediyor.

Brown Brothers Harriman Gelişen Piyasa Stratejisti Win Thin "Kurdaki düşüş Meksika'da yukarı yönlü hareket bekleyenler için gerçekten üzücü oldu. Birçok yatırımcı ABD'nin toparlanmasından Meksika'nın da faydalanmasını bekliyordu. Ancak bu gerçekleşmedi" diye konuştu.