Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşabileceği konusundaki iyimserliği ülkenin kasa kayıtları ile test edildi.

Tokyo Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Tsutomu Watanabe, “Japonya genelinde 300 süpermarketin yaklaşık 350,000 ürünü üzerinde yapılan analiz fiyatların düştüğünü gösteriyor” dedi. Cuma günü açıklanan veri taze gıda hariç tüketici fiyatlarındaki artışın Şubat ayında üst üste 7. ayda da yavaşlayarak bir yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. Tahıl ve dayanıklı malların maliyeti geçtiğimiz ay bir yıl önceye göre düşüş gösterdi.

Japonya’nın tahvil piyasası, Kuroda’nın Nisan ayında başlayan mali yılda enflasyon hedefine ulaşamayacağı tahmininde bulunuyor. Tahvil yatırımcılarının enflasyon beklentilerine işaret eden başa baş oran, BOJ hedefinin yarısı düzeyinde seyrediyor. Ülke tahvilleri, küresel merkez bankalarının emtia fiyatlarındaki düşüşe para politikasını gevşek tutarak yanıt vermesi ile geçtiğimiz verdiği kayıpların çoğunu telafi etti.

Eski bir BOJ yetkilisi olan Watanabe 20 Mart’ta verdiği bir röportajda, “Enflasyon beklentilerinin yüzde 2 seviyesine gelmesi en az iki üç yıl alacaktır” dedi.