Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

RBC Capital Markets baş ABD piyasası stratejisti Jonathan Golub’a göre hisse senetlerindeki dalgalanma, ekonominin üst üste 6. yılda da genişleme göstermeye yaklaşması ile birlikte düşüş kaydedecek.

Grafik, Standard & Poor’s 500 Endeksi’ndeki volatilite ve ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılasındaki büyümenin yıllara göre gösterdiği değişiklik arasındaki ilişkiyi inceliyor. S&P 500 göstergesi, geçtiğimiz 60 işlem gününde görülen fiyat değişiklikleri baz alınarak hazırlanmış.

S&P 500 volatilitesi bu ay Ağustos 2012’den bu yana ilk kez yüzde 15 seviyesini aşarken, CBOE Volatilite Endeksi geçtiğimiz haftayı 13.02 ile yılın en düşük seviyesinden tamamladı. VIX olarak bilinen CBOE göstergesi, endeksteki opsiyon fiyatlarını yansıtıyor.

Golub konu ile ilgili, “Volatilite ekonomik döngü ile birlikte hareket ediyor, genişlemenin olgunlaşması ile aşağı yöneliyor ve resesyon riskini düşük olması ile böyle devam edecek. Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’na göre mevcut büyüme periyodu Haziran 2009’da başladı.

Golub’a göre, Fed’in faizleri sıfıra yakın seviyeden yükselteceği olasılığı denklemi değiştirmiyor. VIX Haziran 2004 ve Haziran 2006 tarihleri arasında geriledi. Söz konusu dönemde merkez bankası gecelik banka kredileri için hedef oranı 17 kat yükseltmişti.