Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, teknoloji hisselerinin gerilemesi ve hayal kırıklığı yaratan Çin şirket karlarının dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yavaşladığı endişelerini artırması ile düşüşü 3. güne taşıyor. Rusya rublesi, petrol fiyatları ile birlikte geriledi.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. düşüşü 5. güne taşıyarak iki yılın en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye ilerliyor. PetroChina Co., 5 yılın en düşük yıllık karını açıklamasının ardından Şanghay’da yüzde 2.4 değer kaybetti. Industrial & Commercial Bank of China Ltd., karının beklentilerin altında kalmasının ardından Hong Kong’da iki haftanın en düşük seviyesine indi. Ruble ve Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek Londra saati ile 08:04’te 958.78 puana indi ve haftalık düşüşü yüzde 1.1’e genişletti. Endeks bu çeyrekte şimdiye kadar yüzde 0.3 yükseldi. Çin’in sanayi şirketlerinin karı yılın ilk iki ayında yüzde 4.2 geriledi. Petrol, yatırımcıların Orta Doğu’dan yapılan sevkiyatların aksayabileceği olasılığını değerlendirmesi ile Şubat 2011’den bu yana kaydettiği en büyük haftalık yükselişi azaltıyor. Öte yandan ABD’de petrol stokları rekor seviyeye ulaştı.

PT Sinarmas Asset Management fon yöneticilerinden Jeffrosenberg Tan, “Çin ekonomisinin zayıfladığına yönelik işaretler Asya’yı olumsuz etkileyecek. Bu süregelen bir sorun ve Çin ekonomisinin bu yıl toparlanma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 0.3 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.7 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.9 artış gösterirken, 16.6 kat değerleme kaydedildi.