Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) Güvernörü Zhou Xiaochuan, ülke büyümesinin “biraz” fazla gerilediğini ve politika yapıcıların bu duruma yanıt verme olanağının bulunduğunu söyleyerek dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde ek parasal genişlemeye gidileceği tahminlerini desteklemiş oldu.

67 yaşındaki Zhou, Asya Boao Forumu yıllık konferansında yaptığı konuşmada, “Çin’in enflasyonu geriliyor. Dolayısıyla dezenflasyon trendinin sürüp sürmeyeceği ve deflasyonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konularında ihtiyatlı olmalıyız. Çin, hem faiz oranları hem de “parasal” önlemlerde manevra olanağına sahip olabilecek güçte” dedi.

Zhou’nun değerlendirmeleri, Çin’in birinci çeyrek dönemde yavaşlama işaretleri göstermesinin ardından geldi. Çin ekonomisi geçtiğimiz 1990’dan bu yana en zayıf genişlemeyi kaydetti. Bloomberg’in aylık büyüme göstergesine göre ekonomi, Şubat ayında bir yıl önceye göre yüzde 6.28 genişleme gösterdi.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistler, PBOC’un son aylarda gerçekleştirdiği indirimlere ek olarak gösterge kredi faiz oranını ve bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşüreceği tahmininde bulunuyorlar.