Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08:35'te güncellendi)

Euro, Yunanistan’ın Avrupalı kreditörlerle kurtarma fonlarının serbest bırakılması konusunda anlaşma sağlamada başarısız olacağı endişeleri ile düşüşü 2. güne taşıyor ve üst üste 4. çeyrek dönemlik gerilemeyi kaydetmeye hazırlanıyor.

Euro 16 önemli para biriminin 2’si hariç tümü karşısında zayıfladı. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ülke finansmanını artırmaya yönelik sunduğu tekliflerin Avrupalı kreditörleri tatmin etmemesinin ardından parlamentoda yaptığı konuşmada kurtarma fonlarının garantiye alınması konusundaki çabalarına destek bulma arayışına girdi.

Euro dolar karşısında, Pazartesi günü yüzde 0.5 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.4 gerileyerek Londra saati ile 06:13’te 1.079 dolardan işlem gördü. Euro dolar karşısında bu yıl yüzde 11 zayıfladı.

Avrupa’nın en borçlu ülkesi Yunanistan, Euro Bölgesi ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile gerçekleştirilen görüşmelere odaklanmış durumda. Ülke, 240 milyar euroluk (260 milyar dolar) kurtarma kredisinin şartlarını müzakere etmeye çalışıyor. Kreditörlerle yaşanan anlaşmazlık Yunanistan’ı Avrupa Merkez Bankası (AMB) kredilerine bağımlı hale getirdi. Bu durum birkaç hafta içinde gerçekleşebilecek bir temerrüt riski ve ülkenin Euro Bölgesi’nde çıkması riski barındırıyor.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.1 yükselerek 1,200.61 puana geldi. Endeks üst üste 9 aylık yükseliş göstererek 2004’ten bu yana en uzun süreli artış dönemini kaydetti.

Dolar 16 önemli para biriminin çoğu karşısında Pazartesi günü yükseliş gösterdi.

Tokyo’daki Societe Generale SA yöneticilerinden Kyosuke Suzuki, “Son açıklanan veriler ekonomik göstergelere yönelik yukarı yönlü risklere işaret ediyor. Piyasalar istihdamdan pozitif bir sürpriz geleceğini fiyatlıyor olabilir. Dolardaki yükseliş istihdam verisine bağlı” dedi. ABD’nin aylık tarım dışı istihdam verisi 3 Nisan’da açıklanacak.

ABD'de kişisel harcamalar Şubat ayında beklenenden az artarak, ekonominin en önemli kısmının 2006'dan bu yana en iyi çeyreğin ardından ivmeyi sürdürme konusunda zorluk çekeceğini gösterdi.

ABD'de askıda konut satışları Şubat'ta artarak, konut sektöründe baharın gelmesi ile bir toparlanmaya işaret etti.  Askıda konut satışları endeksi yüzde 3.1 artarak 106.9 düzeyine ulaştı ve Haziran 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye geldi.

(08:35'te güncellendi)