Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Altın, doların değer kazanması ve iyileşen ABD ekonomik verilerinin ABD politika yapıcılarının faizleri artıracağına ilişkin beklentileri güçlendirmesi sonucu, bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün ABD'de açıklanan verilerin askıda konut satışlarının Şubat ayında beklenenden fazla arttığını göstermesinin ardından, yükselişini dördüncü güne taşıdı. Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü yaptığı açıklamada, faizin bu yıl artırılmasını beklediğini ve artırımların önceden belli bir takvime bağlı olmaksızın kademeli gerçekleştirileceğini söyledi. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla kazanç sağlayan altının cazibesini azaltıyor.

Londra'da Mitsubishi Corp. değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "Altın üzerinde baskı oluşturan iki faktör var; dün ABD'de açıklanan veriler ve güçlenen dolar," dedi.

Spot altın yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 10:09'da, ons başına 1,180.32 dolara geriledi ve 20 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Fiyatlar MArt ayında yüzde 2.7 düştü ve bu çeyrekte fazla değişmedi. Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 kayıpla ons başına 1,180.30 dolara indi.

Butler, grafiklere bakarak analiz yapan traderların 1,180 dolar seviyesini önemli bir destek olarak görebileceğini ve bu seviyenin altında bir kapanışın ilave düşüşlere neden olabileceğini sözlerine ekledi.

Dolar ayrıca, Yunanistan'ın yardım görüşmelerinde kreditörlerle anlaşmaya varamayabileceği endişelerine bağlı olarak da euro karşısında değer kazandı. Yunanistan'ın temerrüt riski bu yıl altına yönelik güvenli liman talebini destekledi.

Spot gümüş yüzde 1.7 düşüşle ons başına 16.453 dolara inerek 20 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Fiyatlar halen bu çeyreği yüzde 5.3 kazançla geçmeye hazırlanıyor.

Platin yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,124.35 dolara çıkmasına karşın üst üste üçüncü çeyreği de kayıpla geçmeye yöneldi. Palladyum yüzde 1.1 artışla ons başına 737.25 dolara çıktı ve bu çeyrekteki kaybını yüzde 7.6'ya daralttı.

(13:15'te güncellendi)