Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:36'da güncellendi)

Petrol, İran’ın nükleer programı ile ilgili müzakerelerin daha önce belirlenen son tarihin aşılmasına karlık sürmesi ve ABD'den gelen verilerin ardından doların zayıflaması sonrası, yeniden yükseliyor.

Doların euro karşısında değer kaybetmesi, dolar cinsinden fiyatlanan emtiayı yatırımcılar için daha cazip hale getirdi. İran ve P5+1 ülkeleri 12 yıllık sorunun çözümü yolunda önemli bir adım olan anlaşma taslağını hazırlamak için görüşmeleri sürdürdü.

Petrol, 2003’ten bu yana en uzun süreli çeyrek dönemlik düşüşü kaydetmesinin ardından İran stoklarının küresel arz fazlası sorununu kötüleştireceği spekülasyonları ile kayıpları genişletmişti. Petroldeki arz fazlası sorunu fiyatların geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden oldu.

Frankfurt’taki Commerzbank AG analisti Carsten Fristch “Nükleer anlaşmazlığın giderilmesine yönelik bir anlaşma şüphesiz fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskıyı kısa vadede arttıracaktır. Öte yandan yaptırımlar ancak kademeli olarak gevşetilebilir” şeklinde konuştu.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 31 sent kadar yükselerek, New York saati ile 09:33'te varil başına 47.91 dolar oldu. Kontrat, Salı günü 1.08 dolar değer kaybederek 47.60 dolar ile 24 Mart’tan bu yana en düşük kapanışı yapmıştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 24 aşağısında seyrediyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 41 sent değer yükselerek varil başına 55.52 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Salı günü 1.18 dolar gerileyerek 55.11 dolara inmişti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.68 dolar seviyesinde.

(17:36'da güncellendi)