Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın Ocak ayında duyurduğu 1.1 trilyon euroluk parasal genişleme programı gelişen ülkelerde tahvil ihracını tetikledi.

Bloomberg'in derlediği verilere göre bu yıl, gelişen ülke hükümetleri ve şirketleri bu yıl 20 milyar euroluk tahvil sattı. Euro cinsinden bu tahvil  satışının yüzde 56'sı yalnızca Mart ayında yapıldı. Geçen ay euro cinsinden borçlanma maliyetinin dolara nispetle son 26 yılın en düşük düzeyine inmesi tahvil ihracını hızlandırdı. Böylece 2015'in Ocak-Mart dönemi, son 10 yılın en çok tahvil ihraç edilen ikinci çeyrek yıl oldu. Buna karşılık, Bloomberg verilerine gelişen ülkelerde göre yılın ilk çeyreğinde dolar cinsinden tahvil ihracı 60 milyar dolar oldu.

Barclays bankasının tahminlerine göre, dolar ile euro arasındaki borçlanma maliyetindeki fark, euro cinsinden tahvil ihracının en azından 2015 sonuna kadar sürmesini sağlayacak. Societe Generale, euro cinsinde tahvillerin bu yılki gelişen ülke tahvil ihracı içindeki payının 2014'te yüzde 27'den bu yıl yüzde 40'a yükseleceğini tahmin ediyor.