Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:33'te güncellendi)

Petrol, P5+1 ülkelerinin İran ile ön anlaşma sağlamasının ardından kayıpları artırdı.

Brent petrolü Londra'da yüzde 5.4 gerilerken, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) New York'ta yüzde 4 düşüş yaşadı. Tarafların nihai bir anlaşma sağlamak için Haziran sonuna kadar vakti olacak. Anlaşma sağlanması halinde İran'ın plütonyum ile nükleer bir bomba yapma kabiliyeti olmayacak ve ülkeye uygulanan tüm yaptırımlar kaldırılacak.

OPEC üyesi İran'ın Petrol Bakanı Namdar Zanganeh, yaptırımların kaldırılması halinde petrol ihracatını günde 1 milyon varil kadar artırabileceklerini söylemişti. Bu da hali hazırda arz fazlası yaşanan petrol piyasasındaki üretimi artırarak, geçen yıldan bu yana yüzde 50 gerileyen fiyatları daha da aşağı çekebilir.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.82 dolar gerileyerek  New York saati ile 13:47'de varil başına 48.27 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 2.49 dolar yükselerek 50.09 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 4 üstünde seyrediyor. Borsa, 3 Nisan’da Paskalya Cuması dolayısıyla kapalı olacak.

Mayıs vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 2.90 dolar düşüş ile varil başına 50.09 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.86 dolar seviyesinde.

(21:33'te güncellendi)