Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve dolar,Cuma günü açıklancak olan istihdam verisi öncesi ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte düştü. Gelişen piyasa hisse senetleri son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, petrol, İran ve dünyanın önde gelen ülkelerinin müzakerelerinin sekizinci güne yayılması ile birlikte değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, New York saati ile 08:33'te, yüzde 0.2 aşağıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi de, bu haftanın son işlem gününde yüzde 0.2 kaybetti. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 1.85'te kaldı. Petrol New York'ta yüzde 2.4 gerileyerek varil başına 48.87 dolara indi.

Fed 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımın güçlü ekonomik verilere bağlı olduğunu kaydederken, tarderlar, Cuma günü açıklanacak olan aylık tarım dışı istihdam verisine odaklanıyor. Bu verinin Mart ayında 245,000 artması bekleniyor. Çarşamba günü açıklanan istihdam ve imalat sanayi verilerinin beklenenden daha zayıf çıkması, ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğuna ilişkin spekülasyonları ve buna bağlı olarak Fed'in faizleri bir süre daha düşük tutacağı beklentilerini güçlendirdi. ABD'de bugün haftalık işsizlik başvuruları verisi açıklanacak. Petrol, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, nükleer program konusunda yürütülen görüşmelerden sonuç çıkmadığını açıklamasının ardından kayıplarının önemli kısmını geri aldı.

Londra'da Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejisti Peter Kinsella, yükseliş beklentisi ile açılan dolar pozisyonlarını işaret ederek, "Dünkü zayıf istihdam verisinden sonra, yatırımcılar uzun dolar pozisyonlarındaki karlarını realize ediyor," dedi ve "Bu temkinli bir risk yönetimi. Eğer yarın zayıf bir istihdam verisi çıkarsa, zayıf tatil dönemi likiditesi ile birlikte, Euro/Dolar 'da yukarı yönlü bir itme olabilir" yorumunda bulundu.

Wellington'da Craigs Investment Partners Ltd. özel varlık araştırma müdürü  Mark Lister, "Yarın istihdam verileri açıklanacak ve Fed'in faiz artırımını daha önceden ziyade daha sonra yapacağı beklentisi var," dedi ve "Hisse senetleri için tavsiyemiz halen olumlu, ancak biraz daha az olumlu. Bu noktadan sonra zor ve volatil bir piyasa olacak ve dikkatli olunmalı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'în anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, önceki aya göre daha az bir artış göstermesi bekleniyor. Fed, 2006'dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımının zamanlamasının güçlü ekonomik verilere bağlı olacağını kaydetmiişti.

(16:00'da güncellendi)