Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, yatırımcıların beklentilerin altında kalan ABD verilerinin ardından FED’in faizleri düşük tutacağı spekülasyonları yapmaları ile 4 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Malezya ringiti, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki yükselişlere öncülük etti.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., gelişmekte olan ülkelerin teknoloji şirketlerinde yükselişleri hızlandırdı ve gösterge Taiex Endeksi yüzde 1 yükseldi. Country Garden Holdings Co., Ping An Insurance Group Co.’ya yüzde 9.9 oranında hisse satışı yapacağı açıklamasının ardından Hong Kong’da yüzde 4.5 prim yaptı. Hang Seng China Enterprises Endeksi Temmuz 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ralli yaptı. Ringit ve Güney Kore vonu güçlenerek dolar karşısında en az 0.5 değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 artış göstererek Hong Kong saati ile 12:52’de 988.21 puana ulaştı ve 4. günde de yükseliş kaydetti.

Çarşamba günü açıklanan istihdam ve imalat sanayi verileri tahminlerden zayıf gelerek dünyanın en büyük ekonomisinin yavaşladığı spekülasyonlarını alevlendirdi. Cuma günü ise ABD’nin resmi aylık istihdam verisi açıklanacak.

Singapur’da bulunan ABN Amro Bank NV Asya hisse senetleri araştırma müdürü Daphne Roth, “Temel senaryomuz hala FED’in faizleri Haziran ayında arttıracağı yönünde. Fakat şimdi bunun Eylül ayına ertelenmesi yönünde bir risk oluştu. Gördüğümüz veriler hep biraz volatildir ve bazı yatırımcılar işlemleri için bunu temel alabilirler” şeklinde konuştu.

Gösterge endeks bu yıl yüzde 3.3 yükselerek, 12 aylık tahmini gelirlerin 12 katı işlem gördü. MSCI Dünya Endeksi’nde 2015’te yüzde 1.9 artış ile 16.6 kat değerleme kaydedildi.