Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, değer kaybederken ve bu ayın ilk haftalık kaybını daha da genişletirken, ABD endeks vadeli kontratları ve Çin endeks vadelileri düştü. Dolar, ABD'de enflasyonun yukarı yönde kıpırdadığını işaret eden veri sonrası kayıplarının bir kısmını geri alırken, ABD Hazine tahvilleri kazançlarını kısmen geri verdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 08:41'de, yüzde 1.5 aşağıda seyrediyordu ve bu hafta yüzde 1.9 geriledi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 kaybetti. Çin hisse senedi endeks vadelileri kapanış sonrası işlemlerde, regülatörlerin gölge finansman kullanımı üzerindeki kontrollerini sıkılaştırması ve açığa satanlar için hisse senedi arzını genişletmesinin ardından, hızlı düştü. Dolar euro karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 1.0806 seviyesine indi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 1.88'de kaldı. Dolar euro karşısında yüzde 0.2 kayıpla 1.0784 seviyesine geldi. Petrol New York'ta yüzde 0.9 değer kaybederek varil başına 56.22 dolara indi.

Avrupa hisse senetleri, Çarşamba günü rekor seviyeye çıktıktan sonra, düşüşünü ikinci güne taşıdı. Küresel hisse senetlerinin toplam değeri bu ay, Asya'dan Avrupa'ya, merkez bankalarının teşvikleri artırması ve yatırımcıların Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının zamanlamasını değerlendirmesiyle birlikte, ilk kez 70 trilyon doları aştı.

Brüksel'de KBC Asset management yatırım yönetimi müdürü Dirk Thiels, "Son birkaç ayki hareketten dolayı biraz temkinli hale geldik, zira piyasalar oldukça hızlı bir ralli yaptı" dedi ve "Avrupa'da şirket karlarının artacağı beklentisi destelk sağlıyor, ancak değerlemeler çok fazla fiyatlanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(16:20'de güncellendi)