Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

Altın, Yunanistan borç krizinin güvenli liman talebini artırması ve doların zayıflaması ile birlikte değer kazandı.

Yunanistan ülke tahvilleri, ülkenin kreditörlerle yardım fonuna ulaşma ve temerrütten kaçınmak için yürüttüğü görüşmelerin neredeyse kilitlenmesinin ardından, Syriza'nın seçimleri kazandığı Ocak ayından bu yana en kötü haftalık performansını göstermeye hazırlanıyor. Yunanistan'ın gelecek ay yaklaşık 1 milyar euro (1.1 milyar dolar) borç geri ödemesi var.

İki Fed yetkilisi, ABD'de son dönemdeki kötü ekonomik verilerin, faizlerin çok erken artırılması konusunda daha dikkatli olmalarını sağladığını söyledi. Bu yorumlar, Fed'in faiz artırımı için Eylül ayını bekleyeceği beklentilerini güçlendiriyor. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artırımları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü dördüncü güne taşıyarai Temmuz ayından bu yana en uzun kayıp dönemini gerçekleitirdi.

Kopenhag'da Saxo Bank A/S analisti Ole Hansen, "İnsanlar gerçekten Yunanistan'ın euroda kalabilme yeteneğini sorgulamaya başlıyor ve bu denli  belirsizlik seviyesi altının elde tutulmasına neden oluyor," dedi ve "ABD verileri negatif yönde şaşırtıyor ve bu durum değerli metallerin görünümünü iyileştiriyor" şeklinde görüş bildirdi.


Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 artışla, New York saati ile 07:44'te, ons başına 1,205.70 dolara çıktı. Metal son dört haftada değer kazandı ve bu hafta da yükselirse, Temmuz ayından bu yana en uzun süreli haftalık çıkış serisini gerçekleştirecek. Spot altın Londra'da ons başına 1,206.31 dolar seviyesindeydi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ayrı ayrı yaptıkları konuşmalarda, son dönemdeki zayıf verilerin, faizlerin çok erken artırılması konusunda kendilerini daha dikkatli olmaya ittiğini kaydetti. Dolar endeksi yüzde 0.3 düştü. Altın ve dolar genellikle ters yönde hareket ediyor.

Konut verileri

ABD'de dün açıklanan Mart ayı konut başlangıçları verisi, kötü hava koşullarından dolayı yüzde 15.3 düştüğü Şubat ayına göre yüzde 2 yükselerek 926,000'e çıktı. Mart ayı verisi, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin en kötümser tahmininden bile daha aşağıdaydı. Philadelphia bölgesinde ekonomik koşullar, dün açıklanan diğer veriye göre, tahmin edilenden daha fazla iyileşti. gerçekleştirilecek.

Mayıs vadeli gümüş kontratları yüzde 1.2 artarak ons başına 16.475 dolara çıktı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Platin vadelileri yüzde 0.7 kazançla ons başına 1,166.90 dolara çıkarken, palladyum fazla değişmeyerek ons başına 778.45 dolarda kaldı.

Silver for May delivery gained 1.2 percent to $16.475 an ounce, rising for a third day. Platinum futures rose 0.7 percent to $1,166.90 an ounce. Palladium was little changed at $778.45 an ounce.

(16:55'te güncellendi)