Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, "AB-Ukrayna Zirvesi'ne katılan liderlerin Rusya'ya yönelik ortak politika izlenmesi konusunda kendileriyle aynı görüşte olduklarını sergilediklerini" belirtti.


-Ortak bildiri

AB-Ukrayna Zirvesi'nin ardından taraflar arasında yayımlanan ortak bildiride, Rusya silahlı kuvvetleri tarafından Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlal edilmesi sert bir şekilde kınandı. Bildiride ayrıca Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakının kararlı bir şekilde kınandığı ve tanınmayacağı vurgulandı.

Poroşenko, pazartesi günü Kiev'de gerçekleştirilen AB-Ukrayna Zirvesi'nin ardından Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Poroşenko, zirveye katılan Avrupalı liderlerin Rusya'ya yönelik ortak politika izlenmesi konusunda Ukrayna ile aynı görüşe sahip olduğunu sergilediklerini belirtti. Poroşenko, AB-Ukrayna zirvesinin ardından yayımlanan ortak bildiride, Avrupalı liderlerin, Rusya'ya yönelik yaptırımların devam ettirilmesine ilişkin ortak tutumu teyit ettiklerini ifade ederek, Rusya'nın askeri saldırganlığının, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesinin sert bir şekilde kınandığını dile getirdi.

Poroşenko, ayrıca yayınladıkları ortak bildiride, Rusya'da yasa dışı olarak tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko ve diğer tutukluların serbest bırakılmasına yönelik çağrıda bulunulduğunu kaydetti.

Donald Tusk da, şubat ayından bu yana doğudaki şiddetin arttığını kaydederek, Minsk mutabakatlarının tam olarak uygulanmasının doğudaki krizin siyasi yolla çözümü yolundaki en iyi şans olduğunu vurguladı. Tusk, AB ülkelerinin Rusya'ya karşı yaptırım için bazı çıkarlarını feda etmeye hazır olduğunu ifade ederek, artık Avrupa'nın, Minsk mutabakatları tam olarak uygulanmadığı müddetçe yaptırımlar yoluyla hareket etme yolunu seçtiğinin bilinmesi gerektiğini dile getirdi.