Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya’nın sanayi üretimi, Mart ayında beklentilerden daha düşük bir gerileme göstererek, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde bir miktar direnç olduğuna işaret etti. Japonya Merkez Bankası (BOJ) politika kurulu ekonomik büyüme ve enflasyon ile ilgili en son görünümünü Perşembe gün içinde açıklayacak.

Ticaret Bakanlığı’nın Perşembe günü Tokyo’da açıkladığı verilere göre sanayi üretimi yüzde 0.3 geriledi. Şubat ayında ise yüzde 3.1 düşüş kaydetmişti. Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin tahminlerinin medyanı yüzde 2.3 düşüş görüleceği yönündeydi.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, ekonomideki durağanlığı gidermek ve enflasyonu canlandırmak için büyümenin güçlenmesine güveniyor. Enflasyon petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte duraksama göstermişti. Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin  32’si BOJ’un Perşembe günü teşvikleri artırmadan kaçınacağı tahmininde bulunurken, ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu Kuroda’nın yüzde 2’lik enflayon hedefini yakalamaya çalışması ile birlikte Ekim ayında teşviklerde bir artırım olabileceğini öngörüyor.

Norinchukin Research Institute ekonomistlerinden Takeshi Minami, “Üretim verisi BOJ için rahatlama sağlıyor. Ancak stoklar artarken, üretim yine de gerileyerek imalat sanayinin o kadar güçlü olmadığına işaret ediyor. Bu da ABD, Çin ve diğer ülkelerdeki zayıf ivmelenmeyi yansıtıyor” dedi.