Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in faiz oranı swapları, politika yapıcıların ekonomik büyümeyi desteklemek için parasal genişlemeyi hızlandıracağı spekülasyonları ile Temmuz 2012’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Pazartesi açıklanan veriye göre Çin’in özel imalat sanayi göstergesi Nisan ayında geriledi. Geçtiğimiz hafta açıklanan resmi veriler ise ekonominin istikrarlaşmaya başladığı sinyali vermişti. Çin Komünist Partisi liderleri ekonomideki zayıflıkla mücadele etmek için 30 Nisan’da yapılan bir toplantıda hedefli önlemlerin hızlandırılması karar aldılar. Çin Merkez Bankası (PBOC), Kasım ayından bu yana iki kez faiz ve zorunlu karşılık oranlarını düşürdü, emlak sektörünü teşvik etmek için kuralları genişletti.

Bocom International Holdings Co. ekonomistlerinden Li Miaoxian, “Ekonomi, hükümetin son aldığı önlemler dolayısıyla istikrarlaşma sinyalleri veriyor. Genişlemeci politikaların desteğini kaybedersek bu bir belirsizlik halini alabilir. Hükümet geçtiğimiz hafta makro ekonomik politikaların gevşek kalacağını belirtmişti” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, 7 günlük değişken repo faizini almak için yapılan sabit ödeme yani 1 yıllık swap maliyeti, erken saatlerde yüzde 2.46’ye kadar düşmesinin ardından üç baz puan gerileyerek Şanghay saati ile 16:25’te yüzde 2.51’e indi. Oran Nisan ayında 101 baz puan düşüş göstererek 2008’den bu yana en büyük aylık gerilemeyi kaydetti.