Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.’e göre ABD hisse senedi piyasasında görülen 30 yıldan uzun bir sürenin en uzun süreli ikinci genişlemesi sona yaklaşıyor.

Hisse senedi değerlemeleri Eylül 2011’den bu yana yüzde 62 yükselerek Aralık 1999’daki Internet balonundan bu yana en uzun süreli genişlemeyi kaydetti. Goldman’a göre söz konusu dönemde S&P 500’ün vadeli fiyat-kazanç oranı üst üste 61 ay artış göstermişti. Şu anki yükseliş 42 aydır sürüyor ve Goldman, yükselişin Fed’in faiz oranlarını artırması ile sona ereceği tahmininde bulunuyor. Stratejistler faiz artırımının Eylül ayında gerçekleşeceğini düşünüyor.

David Kostin liderliğindeki Goldman stratejistleri konu ile ilgili raporlarında, “Çoklu genişlemenin faizlerin yükseltilmesinin ardından sona ermesi yüksek ihtimal dahilinde” ifadesini kullandı. Fed’in geçmişte üç sıkılaştırma döngüsünde, fiyat-kazanç oranları ilk faiz artırımlarının ardından ortalama yüzde 8 daralma gösterdi. Gösterge endeks ise ortalama olarak yüzde 4 geriledi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi Mart 2009’dan bu yana yüzde 200’den fazla ralli yaptı. Endeks 12 aylık tahmini gelirlerin 17.1 katı işlem görüyor.