Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Norveç Merkez Bankası, gösterge faiz oranını üst üste ikinci toplantıda da sabit tutma kararı aldı. Ancak ekonominin petrol fiyatlarındaki düşüşe dayanma gücüne değerlendirmekte olan banka yeniden gevşemeye hazır olduğu sinyali verdi.

Oslo merkezli bankanın yaptığı açıklamaya göre gecelik mevduat faizi yüzde 1.25 seviyesinde sabit tutuldu. Söz konusu karar Bloomberg anketine katılan 19 ekonomistin 10’u tarafından doğru şekilde tahmin edildi. 9 ekonomist faiz indirimi öngörüyordu.

Guvernör Oeystein Olsen, “Elde ettiğimiz son veriler dikkate alındığında politika faizinin Haziran ayından düşürülmesine yönelik hala bir ihtimal bulunuyor” dedi.

Banka Aralık ayında aldığı faiz indirimi kararı ile petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan olumsuz etkileri yatıştırmaya çalıştı. Batı Avrupa’nın en büyük petrol üreticisi olan Norveç’in ekonomisi petrol fiyatlarındaki gerilemeden zarar görüyor.

Olsen, Mart ayında faizleri sabit tutmuş ve rekor düşük seviyeye yakın olan faizlerin konut piyasasında yaratacağı etkilere atıfta bulunmuştu.