Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası tahvil alım programının büyüme ve enflasyonu artıracağına olan inanç tahvil piyasasındaki çıkışları hızlandırıyor. Alman devlet tahvilleri üst üste 7 gün kayıp yaşadı. Janus capıtal yöneticisi bill gross kaçışın hızlanabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın 1.1 trilyonluk genişleme programının ilk evresinde başarı emaresinin görülmesi tahvil piyasasında bozulmaya yol açtı. Programın Euro Bölgesi ekonomik büyümesini hızlandırması ve enflasyon beklentilerini yükselmesi ile birlikte Nisan'da sabit getirili menkul kıymetler piyasasında başlayan düşüş mMyıs ayına taşındı.

Nisan ayı içinde Euro Bölgesi'ndeki devlet tahvilleri ortalama yüzde 1.4 kayıp yaşadı. Alman 10 yıllık devlet tahvilleri ise 7 gün üst üste kayıp yaşadı. Kaybın sebebi ise ekonomik toparlanma ile Euro Bölgesi'nde enflasyonun yükseleceği beklentilerinin artması.

Euro Bölgesi enflasyonu Nisan ayında 6 ay sonra ilk kez eksi oranda çıkmamıştı. Enflasyonun yükselmesinin mevcut faizlerdeki devlet tahvillerinin alım gücünü düşürdüğünü belirten uzmanlar devlet tahvilinde işlem iştahının azaldığına dikkat çekiyor.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası alman tahvillerinin en büyük alıcısı konumunda. Banka tahvil alım programı kapsamında her ay 11 milyar euro alman tahvili alıyor. Bu alımların tahvil piyasasındaki kaçışı hızlandırdığına dikkat çekilirken, bu durum "tahvil alım paradoksu" olarak nitelendiriliyor.

Janus Capıtal Yöneticisi, ünlü yatırımcı Bill Gross da tahvilden kaçış fırtınası başlamadan öncesinde alman tahvilleri için kaçışın olabileceği uyarısında da bulunmuştu.