Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’in imalat sanayi göstergesi, durgun seyri sürdürerek, hükümetin dünyanın en büyük ikinci ekonomisini canlandırma çabalarına yanıtın cansız olduğuna işaret etti.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan imalat sanayi öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mayıs ayında 49.1 seviyesinde gerçekleşti ve Bloomberg anketine katılan analistlerin 49.3’lük tahminlerinin altında kaldı. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Çin’de hükümet, ekonominin sert bir iniş yapmasını önlemek amacıyla çalışmalarına hız verdi, parasal genişlemeye mali gevşeme ekledi. Hükümet son olarak, kredi talebini desteklemek amacıyla yerel yönetimler için finansman kurallarını hafifletti. Öte yandan borçlanma maliyetlerini düşürmek için faiz oranlarında Kasım ayından bu yana 3 kez indirim karar alındı.

Hong Kong’daki Standard Chartered Plc baş ÇİN ekonomisti Ding Shuang, “Politikadaki gevşeme henüz etkisini göstermedi. Ekonominin üçüncü çeyrekte istikrarlaşmasını bekliyorum. Kredi arzı yeterli ancak talep zayıf seyri sürdürüyor” dedi.

İmalat sanayinde üretim PMI verisine göre 13 ayın en düşük seviyesine gerilerken, istihdam daralma bölgesinde seyrediyor.