Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Altın, Fed'in toplantı tutanaklarının yetkililerin Haziran ayındaki toplantıda muhtemelen faizi artırmayacağını işaret etmesinin ardından, son bir haftanın en düşük seviyesinden yükseldi ve kazançlarını korudu.

ABD'de dün akşam açıklanan 28-29 Nisan toplantısının tutanaklarına göre, Fed yetkililerinin çoğu, Haziran ayında açıklanacak verilerin, 2006'dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımını garanti altına almaya yetecek denli güçlü olmayacağını düşünüyor. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına genelde yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor.

Londra'da Natixis SA analisti Bernard Dahdah, "Altın Fed'i izlemeye devam ediyor ve şu anda Haziran ayında sıkılaştırma olmayacak gibi görünüyor," dedi ve "Şimdi Fed'in Eylül ayına kadar bekleyeceğini düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın fazla değişmeyerek, Londra saati ile 11:16'da, ons başına 1,209.28 dolarda kaldı. Metal Çarşamba günü erken saatlerde 1,203.43 dolara kadar inerek 13 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 değer kazandı. Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyassında,değişmeyerek ons başına 1,208.70 dolarda kaldı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 24 altındaydı.

Tutanaklar ayrıca, Fed'in, ilk çeyrekteki yavaşlamanın ardından, ekonominin yukarı yönde kıpırdayacağını düşündüğünü de teyit etti. Fed'in bir sonraki toplantısı 16-17 Haziran'da gerçekleştirilecek. ABD merkez bankasının niyetlerine ilişkin bir sonraki sinyal, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü Providence, Rhode Island'da ekonomik görünüm hakkıında yapacağı konuşmadan gelecek.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü de düşerek kayıplarını üçüncü güne taşıdı ve 1,603.1 ton ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Spot gümüş yüzde 0.3 yükselişle ons başına 17.1792 dolara çıktı. Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,157.05 dolarda kalırken, palladyum yüzde 0.2 yükselerek ons başına 779.58 dolara çıktı.

(14:30'da güncellendi)