Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Fed’in faizleri bu yıl artıracağı spekülasyonlarının doların yükselmesine yol açması ile haftalık kayba hazırlanıyor. Para birimlerindeki düşüşlere Singapur ve Malezya ringiti öncülük ediyor.

ABD’de açıklanan verilere göre konut başlangıçları Nisan ayında 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı, işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz ay gerileme gösterdi. Fed’in Nisan ayı toplantı tutanakları Çarşamba günü açıklandı. Fed yetkilileri sıkılaştırmaya 2015’te başlanmasına yönelik görünümü sürdürürken, faiz artırımının Haziran ayında gelmesi beklenmiyor. Asya’nın en büyük ekonomisi Çin’in öncü imalat sanayi göstergesi, borçlanma maliyetlerinin Kasım ayından bu yana üç kez indirilmesine rağmen, Mayıs ayında beklentilerin altında kaldı.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, Hong Kong saati ile 12:02’de 15 Mayıs’taki seviyesinden yüzde 0.2 geriledi. Ringit, yüzde 0.7’lik bir düşüş ile iki ayın en büyük haftalık gerilemesini kaydetmeye ilerliyor. Singapur soları yüzde 0.8 değer kaybetti. Güney Kore vonu ve Endonezya rupisi yüzde 0.7 geriledi. Dolar göstergesi, yüzde 1.6 yükselerek 5 günlük düşüşü sonlandırdı.

Singapur’daki Bank of Tokyo- Mitsubishi UFJ Ltd. yöneticilerinden Leong Sook Mei, “Dolar, Fed’in faiz artırımına Eylül ayında gideceği beklentileri ile toparlandı” dedi.