Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:40'ta güncellendi)

Avrupa hisse senetleri son dört günde ilk kez yükseldi ve euro dolar karşısında bir ayın en düşük seviyesinden değer kazandı. Petrol, düşüşünü dördüncü haftaya taşıması beklenen ABD petrol stok verileri öncesi, emtia grubundaki yükselişlere öncülük etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 10:09'da, yüzde 0.4 yukarıda seyrederken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yüzde 1 düşmesinin ardından fazla değişmedi. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.0916'ya çıktı. İspanya ve İtalya tahvilleri erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. Petrol vadelileri New York'ta yüzde 1.6 kadar düşerken, emtia grubu beş haftanın en düşüğünden yükseldi.

Singapur'da ABN Amro Group NV. stratejisti Roy Teo, "ABD dolarının dünkü yükselişinin ardından kar satışları geldi," dedi ve "Halen Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitmesini bekliyoruz. Dolarda son birkaç aydır görülen satış dalgası, düşüş beklentisinin aşırı seviyeler yakınında olması ile birlikte, abartılıydı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de beklenenden daha iyi çıkan sermaye ekipmanları siparişleri, birinci el konut satışları ve bölgesel imalat sanayi verileri, para politikasının sıkılaştırılması için durumu güçlendirirken, ABD ve Avrupa'da dün hisse senetlerinin en az iki haftanın en büyük çaplı düşüşünü gerçekleştirmesine yardımcı oldu. Fed 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımına yaklaşırken, Avrupa Merkez Bankası ekonomiyi desteklemek için uygulamaya gördüğü daha önce benzeri görülmemiş büyüklükteki varlık alım programı çerçevesinde tahvil satın alıyor.

Cenevre'de Notz, Stucki & Cie.'den Pierre Mouton, "Avrupa hisse senetlerindeki kayıplar biraz fazla keskindi ve ABD'deki satış dalgasından etkilendi," dedi ve "Piyalar ABD'de faiz artırımının daha önce düşünülenden daha erken yapılabileceğinden korkuyor, ancak bu durum Avrupa Merkez Bankası politikasını ve Avrupa ekonomisini etkilemez. Avrupa2nın iyileşmekte olduğunu biliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

(12:40'ta güncellendi)