Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD’de stokların üst üste 4. haftada da daraldığını göstermesi beklenen resmi verinin açıklanması öncesinde bir aydan uzun bir sürenin en büyük 2 günlük düşüşünü sonlandırdı.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 0.8 kadar toparlandı. Energy Information Administration’ın (EIA) Perşembe günü açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg anketine katılan analistleri, ABD’de petrol stoklarının 22 Mayıs itibarıyla 1.5 milyon varil gerilediği tahmininde bulunuyor. Irak, Haziran’da petrol ihracatını yüzde 26 artırarak rekor seviyeye çıkarmayı planlıyor. Bu da OPEC’in pazar payını koruma stratejisinin hız kazandığına işaret ediyor.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinde gösterdiği toparlanma, küresel arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonları ile varil başına 60 dolar civarında duraksıyor. Yükselen fiyatlar ABD’de üretim artmasına yol açabilir. EIA’ya göre dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de petrol stokları, yılın bu döneminde 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Stoklardaki düşüş sürecek ve bu fiyatları yukarı itecek. Fiyatlar stoklara bağlı hareket edecek” dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 47 sent kadar yükseldi ve Singapur saati ile 12:42’de 58.38 dolardan işlem gördü. Kontrat, geçtiğimiz iki seansta yüzde 4.4 gerileyerek 9 Nisan’dan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 66 altında seyrediyor. Fiyatlar bu ay yüzde 2.1 geriledi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 32 sent kadar veya yüzde 0.5 değerlenerek varil başına 64.04 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 1.80 dolar düşüş ile 63.72 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent İle WTI arasındaki fark 5.54 dolar seviyesinde.