Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Yunanistan temsilcisi Poul Thomsen, Aralık ayında ülkenin teklifini reddettiği vakit işini daha zor bir hale getirmiş oldu. Thomsen’in Yunanistan’ın teklifini reddetmesi kurtarma fonlarının serbest bırakılmasını engellemişti.

Yunanistan hükümetinin kreditörleri ile o zamanda bir anlaşmaya varmada başarısız olması, Ocak ayında Syriza Partisi’nin seçimlerden zaferle çıkmasına zemin hazırlamıştı. Yunanistan’ın eski yönetimi ile müzakere etmeyen Thomsen, şimdilerde görüşmeleri kreditörlerin koşullarını ‘mali işkence’ye benzeten yeni bir grup ile sürdürüyor.

60 yaşındaki Danimarkalı ekonomist, Syriza’nın ekonomik planları karşısında geri adım atmıyor. Syriza’nın planları, IMF’ın Yunanistan borcunun sürdürülebilir bir yola sokulması kriterini karşılamada başarısız olmuştu. Yunanistan’ın likiditesinin tükenmeye yaklaşması ve Avrupalı liderlerin ek mali yardım yapma öncesinde fonun onayına bakmaları ile birlikte ülkenin euroya üyeliği ve IMF’in kredibilitesi kritik bir süreçten geçiyor.

Tez danışmanı euronun mimarı olan Thomsen’ın durumu kendisine euronun kaderini belirlemeye yardımcı olacak bir biçiyor. Thomsen, 2010’dan bu yana Yunan kurtarması ile yakın ilişkili oldu. Thomsen, IMF’i Euro Bölgesi maliye bakanları toplantılarında temsil ediyor.

New Jersey’de bulunan Seton Hall Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Martin Edwards, “Aralık ayındaki anlaşma kesinlikle kaçırılmış bir fırsat. Kısmen işbirliği içinde olan bir hükümetten köşede olamayacak bir hükümete geçiş yaptılar. Bu IMF’in kendi düzenleme problemi” dedi.