Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya’da hane halkı harcamaları düşerken, insanlar işgücü piyasasını terk etti ve merkez bankasının enflasyon göstergesi sıfıra yavaşladı.

Taze gıda ve geçtiğimiz yılki satış vergisi etkileri hariç tüketici fiyatları, Cuma günü açıklanan resmi verilere göre, Nisan ayında bir yıl önceye göre değişiklik göstermedi. Hane halkı harcamaları beklenmedik şekilde yüzde 1.3 gerilerken, sanayi üretimi bir yıl önceye göre daha düşük seviyede. Bir yıl önce gerçekleştirilen vergi artışı resesyonu tetiklemişti.

Ekonomideki zayıflık, Başbakan Shinzo Abe için riskleri artırıyor. Ülke merkez bankası enflasyonu desteklemek için görülmemiş bir çaba sarf ediyor. Öte yandan dünyanın en ağıt borç yüküne sahip ülkede borçların kontrol altına alınması baskısı yükseliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Japonya’nın zayıf yene bağımlılıktan kaçınarak büyümeyi destekleyici politikaları tamamlaması gerektiğini belirtiyor.Yen dolar karşısında bu hafta 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. ekonomistlerinden Shinichiro Kobayashi, “Veriler Japonya’nın cansız toparlanmasına vurgu yapıyor. Zayıf yenin maliyeti faydalarına ağır basmaya başlayacak” dedi.