Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası (SNB) Başkanı Thomas Jordan, ek faiz indirimine gidilmesinin küresel duruma bağlı olduğunu söyledi.

Jordan, Schweiz am Sonntag’ın haberine göre, “Negatif faiz oranlarında daha da aşağı gidip gitmeyeceğimiz uluslararası gelişmelere bağlı” dedi.

Merkez bankası uygulamasını Ocak ayında 3 yıldır kullandığı minimum kur uygulamasını terk ederek ve mevduat faiz oranını eksi 75 baz puana indirerek piyasaları şaşırtmıştı. Kararın ardından frank euro karşısında yükseldi. Ülkenin ekonomik büyüme hızı bu yıl yavaşlamaya hazırlanıyor.

Jordan, “Eksi yüzde 0.75 ile hali hazırda oldukça ileri gitmiş durumdayız ve etkisini değerlendirmek için bekliyoruz. Avrupa ve ABD faiz oranlarında alt sınıra ulaşmış olabilir ve zaman içinde artıracaklardır” diye konuştu.

İlk çeyrek dönemde frank euro karşısında yüzde 15 ralli yaptı. İsviçre ekonomisi, elverişsiz döviz kurunun ihracata olumsuz etki etmesi ile 6 yılın en büyük daralmasını kaydetti.

Jordan, “Frank önemli bir derecede aşırı değerli. Döviz piyasalarına gerektiğinde müdahale edeceğimizi ifade etmiştik” değerlendirmesinde bulundu.