Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA), zayıflayan para biriminin şirketler üzerindeki rekabet baskısını hafifletmesi ve merkez bankasının yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği iki faiz indiriminin etkisini göstermesini beklemesi ile gösterge faiz oranını sabit tutma kararı aldı.

RBA Guvernörü Glenn Stevens ve Yönetim Kurulu, Salı günü Sydney’de faiz oranını yüzde 1 ile rekor düşük seviyede tutma kararı aldı. piyasa ve ekonomistler RBA’nın faizde değişikliğe gitmeyeceğini öngörüyordu. RBA yetkilileri, Fed’in faiz oranlarını artıracağı beklentileri yükselirken, Avustralya dolarının Mayıs ayında yüzde 3.3 gerileme göstermesinden memnunlar.

Avustralya, on yıllık madencilik yatırımı patlamasının zayıflaması ile birlikte sektörlerini teşvik etmede büyük bir başarı gösteremedi. Şirketler önümüzdeki 12 ayda yatırımlarını rekor düzeyde düşürmeyi planlıyorlar.

Commonwealth Bank of Australia Başekonomisti Michael Blythe, “Para birimi önümüzdeki 9 aylık dönemde değer kaybetmeye devam edecektir. Avustralya ekonomisi madencilik yatırımlarının gerilemesi ile sıkıntılı bir dönemden geçiyor” dedi.

Traderlar RBA’nın önümüzdeki 12 ayda bir kez daha faiz indirimine gideceğini öngörüyorlar.