Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(16:07'de güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, enflasyon rakamları sonrası yeniden alıcılı seyre döndü. BIST 100 yüzde 2 yükselirken, Dolar/TL yatay seyrediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0,56 arttı. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 8,09 oldu. Merkez Bankası'nın takip ettiği çekirdek enflasyon ise yüzde 7,48 artışla beklentinin üstünde gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı aylık bazda yüzde 0,67 artış olurken, yıllık bazda yüze 8,20 yükseliş bekleniyordu.

- "TCMB'nin enflasyon hedefinin tutma ihtimali oldukça düşük"

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, çekirdek enflasyondaki momentum artışının dikkat çekici olduğunu belirterek "Mayıs özelinde kur etkisinin çok fazla olduğunu gözlemliyoruz. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 6,8'in tutma ihtimali de oldukça düşük" diye konuştu.

- "Çekirdek enflasyondaki artış sürecektir"

Finansbank Ekokonomisti Deniz Çiçek ise, çekirdek enflasyondaki yükselişi hatırlatarak, bu ihtimalin Merkez Bankası'nın fiyat gelişmeleri raporunda da yer aldığını belirtti. Bunun geçmiş dönemdeki kur artışlarının birikimli etkilerinden kaynaklandığını ifade eden Çiçek "Şimdi bu bozulma yıllık bazlı çekirdek enflasyona da yansıyınca daha görünür oldu. Bu açıdan çekirdek enflasyonun yükselmesi sürpriz değil. Önümüzdeki dönemde de bu yükselişin devam edeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

- "Yüksek enflasyonun tek sebebi gıda değil"

Teb Başekonomisti Selim Çakır, Mayıs ayı enflasyon rakamlarının Türkiye'deki yüksek enflasyonun yalnızca gıda fiyatlarından kaynaklanmadığını gösterdiğini söyledi. Yıllık bazda gıda fiyatlarının yüzde 14,3'ten yüzde 12,8'e gerilediğini hatırlatan Çakır "Buna rağmen manşet enflasyon 20 baz puan yükseldi. Çekirdek enflasyonun kurdaki değer kaybının fiyatlara yansımasının da etkisiyle Nisan ayındaki yüzde 7'den 7,5'e yükseldiğini görüyoruz" diye konuştu.

Kümülatif enflasyonun sene başından bu yana yüzde 5,3'e yükseldiğini ve daha Mayıs ayının başında Merkez Bankası'nın hedefi olan rakamı geçtiğini hatırlatan Çakır "Yüzde 6.8 seviyesinde olan revize tahmininin de tutması zor gözüküyor. Gıda enflasyonu normalleşmeye devam edip sene sonunda yüzde 9 seviyelerine gerilese bile sene sonu enflasyonu yüzde 7.5-8 seviyesine yakın gerçekleşecek gibi duruyor. Merkez Bankası'nın enflasyon rakamlarına bakarak faiz artışına gideceğini zannetmiyorum. Geçmişte de olduğu gibi kurun yonu Merkez Bankasi'nin faiz hareketlerinde belirleyici olacaktır" dedi.

Dün Euro Bölgesi'nde TÜFE'nin altı ayda ilk kez toparlanmasının ardından, euro yükselmiş ve dolar karşısında 22 Mayıs'tan bu yana ilk kez 1,11 seviyesine gelmişti. Türk lirası karşısında da değer kazanan euro, 2,99 seviyelerinde.

Borsa İstanbul 100 endeksi (BIST 100) ise Pazartesi 80 bin seviyelerine kadar gerilemesinin ardından dün toparlanarak, günü 81,420 puandan tamamladı.

- BIST 100 yeniden yükseliyor

BIST 100 ilk seansa yüzde 0,2 artışla 81,576 puandan güne başladı. Endeks enflasyon rakamları sonrası yatay seyretmesinin ardından, yeniden alıcılı seyre dönerek, TSİ 16:07'de yüzde 2 artışla 83 bin puanın üstüne çıktı.

Bu yıl dolar karşısında yüzde 13 değer kaybı yaşayan TL de, seçimlere dört gün kala yeniden 2,70 seviyelerine yaklaşıyor. Bu hafta 2,6919'lara kadar çıkan dolar/TL, aynı dakikalarda yüzde 0,2 artışla 2,6828 oldu.

Sepet kur da dün 2,83 düzeyine kadar çıkmasının ardından aynı dakikalarda 2,8366 oldu. 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9,77 seviyesinde.

(16:07'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com